Analiza tehnike udarca z notranjim delom stopalaNatisni ta prispevek

slikaMed posameznimi tehničnimi elementi, ki se odvijajo med igro je vsekakor najbolj pomembna kvalitetna podaja žoge. Da bi moštvo, ki je žogo osvojilo in jo ima v svoji posesti, uspelo le to zadržati, bo največkrat uporabilo tehnični element udarca žoge z notranjim delom stopala.

To so pokazale tudi  raziskave (Hughes po Pronku, 1991), kjer je časovno potek podaj potekal v 80%, medtem ko je na vodnje in udarec potekal v 20% časa. Ugotovljeno je tudi, da igralci na profesionalnem nivoju izvedejo več udarcev na krajših razdaljah (manj kot 30m), medtem ko igralci na amaterskem nivoju izvedejo več udarcev na večji oddaljenosti.

Obstaja nekaj tehnik udarca žoge med igralci kar je odvisno od oddaljenosti na kateri se žoga podaja, moči udarca po žogi ter hitrosti udarca po žogi ali natančnosti udarca. Če govorimo o udarcu na krajši oddaljenosti s ciljem natančnosti udarca potem igralci največkrat koristijo udarec z notranjim delom stopala.

Če analiziramo udarec z notranjim delom stopala potem vidimo, da je kontakt stopala z žogo na medialnem metatrzalnem sklepu, medialnem calcaneusu in zgornji meji medialnega maleolusa ter na notranji strani stopala (Pronk, 1991).

kontakt stopala z žogo pri udarcu z notranjim delom stopala – za desničarja (Pronk, 1991)

slika

Udarec z notranjim delom stopala je sestavljen iz treh faz:
1. faza: prihod k žogi (mišične skupine in center težišča telesa pri fazi prihoda k žogi (Pronk, 1991))

slika1

2. faza: kontakt z žogo (mišične skupine in center težišča telesa pri fazi kontakta z žogo (Pronk, 1991))

slika2

3. faza: po udarcu žoge (mišične skupine in center težišča telesa po udarcu žoge(Pronk, 1991))

slika3

povzeto po: Metodika treninga v nogometu, Marino Bašić, prof.

En komentar na “Analiza tehnike udarca z notranjim delom stopala”

  1. sebastjan je rekel/-la:

    Marko: Termin tehnika podaje strokovno ni korektna, ampak govorimo o TEHNIKI UDARCEV, katerih namen je lahko zaključek na gol ali podaja. Termin notranji del stopala je premalo, saj obstajata sprednji notranji in notranji. Skica 3., če jo analiziramo kot prikaz šolske tehnike, pa je čisto napačna in je to ena tistih hudih nogometnih “bučk”, ki jo je avtor oplemenitil s popolnoma nepotrebnimi in nerazumljivimi termini, najsi gre ali za udarec z notranjim ali za udarec s sprednjim sprednjim notranjim delom stopala.

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.