Vsak tip ima zelo značilne lastnostiNatisni ta prispevek

Pogostokrat se nogometaši ubadajo s preveliko telesno težo. Predstavljamo vam zanimive ugotovitve glede prehrane človeka, ki je odvisna od posameznikove krvne skupine.

D`Adamova teorija temelji na prepričanju, da je krvna skupina tista, ki odloča o izbiri prehrane posameznika. »Vsakdo ima eno od štirih, ki naj bi odločala o našem značaju, presnovi ter za katere težave in bolezni obstaja večje tveganje. Prehranjevati bi se morali svoji krvni skupini primerno, saj je odziv organizma na lektine, ki so odločilni pri prebavi in presnovi hrane, odvisen od nje,« pojasni magistra farmacije Lorena Hus, specialistka sanitarne kemije iz ZZV Celje. Strokovnjak dr. Peter D`Adamo je avtor knjige Štirje načini prehranjevanja za štiri krvne skupine (Eat Right For Your Type), ki je bila v slovenščino prevedena 2001. Poleg tega je napisal še dve uspešnici, a še nista prevedeni. To sta Cook Right 4 Your Type, Live Right 4 Your Type. V njih je ogromno konkretnih, koristnih nasvetov. Trdi, da se med krvjo in hrano ustvarja posebna kemična reakcija. »Odziv je pravzaprav posledica našega dednega materiala. Pomembno vlogo imajo lektini, glukoproteini, ki koagulirajo krvne celice. Hrana, ki ni kompatibilna oziroma se ne ujema s posameznikovo krvno skupino, v predelu določenega organa neustrezno vedenje krvnih celic. Različni lektini so usmerjeni v različne organske sisteme,« pojasnjuje Lorena Hus. Na srečo večina lektinov v hrani ni usodna za naše življenje ali zdravje, vsaj na prvi pogled ne. Lahko pa povzročajo kopico težav. Kar 95 odstotkov lektinov, ki jih zaužijete, je telo sposobno izločiti. Preostalih pet odstotkov dejansko preide v krvni obtok.

Tip 0

Ljudje s krvno skupino 0 ste običajno bolj fizično aktivni in imate tudi več mišične mase. Lažje prebavljate in presnavljate meso, ker imate več želodčne kisline. Če želi človek s to krvno skupino shujšati, naj njegova dieta temelji na mesu, perutnini in določenih vrstah rib. Priporočljivo je uživanje govedine in divjačine, ne pa svinjine in suhomesnatih izdelkov. Zaželene so vse vrste rib razen mečarice, slanika, prekajenega lososa, kaviarja in hobotnice. Ljudje s krvno skupino 0 slabo prenašate izdelke iz pšenične moke. Glavni krivec za povečanje telesne teže je gluten pšeničnega zrna. Ta vpliva na inzulinsko učinkovitost tako, da se presnova upočasni. Naslednji pomemben dejavnik , ki bi ga morali pri hujšanju upoštevati, je, da zaužijete čim manj določenih vrst fižola in leče. Te vrste stročnic vsebujejo lektine, ki se odlagajo v mišično tkivo, zato je dodatno obremenjeno in se slabše odziva na mišično aktivnost. Tretji pomemben dejavnik uravnotežene telesne teže je nagnjenost k majhnim vrednostim ščitničnih hormonov oziroma nestabilnemu ščitničnemu delovanju, kar prav tako lahko pripomore h kopičenju kilogramov. Ljudje s krvno skupino 0 se zato izogibajte hrani, ki zavira ščitnično delovanje, denimo zelju, brstičnemu ohrovtu in cvetači; raje uživajte takšno, ki pospešuje tvorbo ščitničnih hormonov, denimo morsko hrano in ionizirano sol. Krompir in jajčevci naj bi povzročali odlaganje lektinov okoli sklepov. Zaradi velike vrednosti kisline zaužijte čim več sadja alkalnega izvora, ki je temno rdeče ali vijoličaste barve, saj nevtralizira močno želodčno kislino in tako zmanjša tveganje za razjedo na želodcu. To je večinoma vse jagodičje, razen jagod in sliv. Mejno dovoljena je grenivka, nezaželene pa pomaranče, mandarine in melone, avokado in rabarbara ter kokos. Popolnoma neprimerni  so vsi mlečni izdelki, med njimi so sprejemljivi maslo, feta, mocarela in kozji sir. Zadnjega naj bi uživali vegetarijanci. Izmed olj naj izberejo olivno, vegetarijanci lahko tudi sezamovo, neprimerno pa je sončnično, koruzno ali arašidovo. Med oreški so priporočljiva bučna semena in orehi, drugi, kot so brazilsko oreški, akažu, pistacije in arašidi, pa ne. Na seznamu dovoljenih živil najdete artičoko, cikorijo, česen, peteršilj, por, rdečo papriko, sladki krompir, pastinak, buče, brokoli, špinačo, solato ledenko. Koruza, kalčki alfalfa, šitake in fermentirane olive so prepovedani. Izbirajte sveže začimbe, dovoljene so vse razen cimeta, belega in črnega popra, kaper in vanilje. Seveda so nezdravi tudi kečap, majoneza, preveč kisa, kave, destiliranih pijač in črnega čaja.

Tip A
Če imate krvno skupino A, vam je bližje vegetarijanska prehrana. Nagnjeni ste k boleznim srca in ožilja, rakavim obolenjem in sladkorni bolezni. Za vse v tej skupini je še posebno pomembno, da zaužijete hrano v naravni, svežo, čisto in organsko. Če se boste držali priporočil, boste z lahka odpravili odvečno težo. Če zdaj pojeste veliko mesa, boste že po nekaj tednih hitro izgubili kakšen kilogram, počutili se boste veliko lažje, saj boste iz telesa odstranili toksične snovi. Vztrajnost pri priporočljivem prehranjevalnem režimu se bo obrestovala s krepitvijo imunskega sistema in vse prej naštete bolezni, ob katerih ste se prestrašili, boste z veliko verjetnostjo obšli. Ker imate majhno vrednost želodčne kisline, težko prebavljate meso, zato vas mesna hrana obda z občutkom upočasnjenosti in utrujenosti. Dovoljeno je le puranje, piščančje in zajčje meso v manjših količinah. Med ribami se odločite za polenovko, sardele, lososa, krapa. Pojejte čim manj živalskih beljakovin, najpomembnejše proteinske komponente boste dobili iz semen in oreškov. Preostanek beljakovin si zagotovite s stročnicami in fižolom z redkimi izjemami: prepovedane so vrste aduke, azuki, black, green, pinto, red soy. Povzročajo padec insulina, zaradi česar se razvije sladkorna bolezen in debelost. Uživajte tofu. Prav tako kot meso slabo presnavljate večino mlečnih izdelkov, ki naj bi upočasnili presnovo. Za vas so sprejemljive manjše količine jogurta, kefirja, nemastne kisle smetane, ricotte in mocarele. Zelenjava je ključnega pomena za vaš krvni tip, zagotavlja minerale, encime in antioksidante. Občutljivi ste za lektine krompirja, sladkega krompirja, zelja, paradižnika in paprike ter gob. Pojejte čim več sadja, ki je alkalnega izvora, ne uživajte pa manga, papaje in pomaranč, ki niso primerne za vaš prebavni trakt. Prav tako ne jejte banan in rabarbare. Zelo priporočljive so maline, borovnice, robidnice, brusnice, gozdne jagode, ribez, ananas, češnje, marelice, grenivke, limone. Uporabljajte sojino omako in ingver kot začimbo. Izberite olivno olje, med oreški le arašide in bučna semena. Priporočljivo je uživanje česna, čebule, brokolija, korenja, buč in špinače, pa artičok, cikorije, pora, kalčkov alfalfa. Spijete lahko kozarec rdečega vina in skodelico kave na dan. Ne pijte pa piva, destiliranih likerjev, mineralne vode, sode in črnega čaja.

Tip B

Raziskave avtorja kažejo, da naj bi bili ljudje s skupino B najbolj odporni proti boleznim moderne dobe. Redkeje obolevajo za boleznimi srca in ožilja ter nevarnimi rakavimi obolenji. Ljudje tega tipa, ki sledijo navodilom, običajno živijo dolgo in brez večjih pretresov. So pa nagnjeni k motnjam imunskega sistema in zato pogosteje obolevajo za multiplo sklerozo, lupusom in sindromom kronične utrujenosti. Dieta tipa B je uravnotežena in pestra, vsebuje veliko različnih vrst hrane. Telesna teža se običajno poveča zaradi uživanja ajde, koruze, leče in sezama. Vsa ta živila imajo lektine, ki prizadenejo učinkovitost presnovnega procesa tako, da se pojavijo utrujenost, zadrževanje tekočine v telesu in hipoglikemija. Tudi pšenica in izdelki iz bele ali polnozrnate moke debelijo tip B. iz prehrane izpustite piščančje meso, saj s svojimi lektini obremenjuje mišično tkivo, zaradi česar je prizadeta mišičnina v stenah krvnih žil, nastajajo pa tudi motenj imunskega sistema. Posebno primerno meso je kunčje in ovčje, neprimerno pa račje in svinjsko. Tip B je pravzaprav edini, ki lahko brez skrbi uživa vse mlečne izdelke. Primerne so vse vrste sadja in zelenjave, razen paradižnika.

Tip AB
Multipli antigeni tipa AB ustvarjajo sliko, ki je sestavljena deloma iz tipa A, deloma iz tipa B zanj je najprimernejše, če je mišično tkivo zmerno alkalno. Osebe tega tipa ne presnavljate mesa učinkovito, zato bodite pri porcijah zmerni. Ne jejte piščančjega mesa, raje izberite tofu. Tip AB je pravzaprav edini, ki dobro prenaša moko, posebno polnozrnato. Ne pozabite, daje notranjost pšeničnega zrna kisla in zato škodljiva za mišično tkivo, zato bele pšenične moke vseeno ne pojejte preveč. Semena, oreške in stročnice jejte v manjših količinah. Raje kot za testenine se odločite za riž. Uživate lahko ob vseh vrstah zelenjave in sadja, neprimerni so avokado, mango, banane, kokos, pomaranče. Jejte grenivko, uživajte ob limonah in ananasu ter kiviju. Pijte zeleni čaj in uživajte ob kozarcu rdečega vina.

VSAK TIP IMA ZELO ZNAČILNE LASTNOSTI, Aleksandra Vidrih

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.