Pravilo 2 – žogaNatisni ta prispevek

slika“Žoga je okrogla.” radi pravimo… Pa vendarle je vsaka različna in pri igri za vse enaka. Za mlajše selekcije manjša – štirica, za starejše selekcije večje – petica.

Material, mere in barva žoge
Žoga mora biti narejena iz varnih materialov (usnje ali iz drugega materiala, ki ga je odobril IB). Obseg žoge je lahko od 68 do 70 cm. Na začetku tekme žoga ne sme biti težja od 450 g in ne lažja od 410 g. Pritisk mora znašati od 0,6 do 1,1 atm nadmorske gladine (to je od 600 do 100 g/cm3). Žoga je lahko pljubne barve vendar mora biti dobro vidna glede na pogoje v katerih se igra tekma (npr. v snegu rdeča ipd., razlikovati se mora od igralne površine).

Zamenjava žoge
Žoga se zamenja samo z dovoljenje sodnika. Sodnik bo zamenjavo z ustrezno rezervno žogo dovolil, če žoga postane neprimerna za igro (izgubi pritisk, spremeni obliko, postane pretežka) ali če je žoga udarjena predaleč (npr. čez tribuno). Sodniku pa ni potrebno dovoljevati zamenjave žoge tem, kjer je predpisano obvezno večje število žog in jih pobiralci žog menjajo takoj če je potreba, ko ena zapusti meje igrišča – že izvajalcu vmetavanja ali udarca od vrat vrže drugo žogo.

Število žog na tekmi, kakšne in koliko
Zaradi čim manjšega zgubljanja časa morajo po navodilih IB na višjih rangih tekmovanja  posameznih državah (Slovenija na tekmah I. in II. SNL in na tekmah pokalnega tekmovanja od vključno četrt finala), zagotoviti vsaj osem ustreznih žog, v tekmah III. SNL pa 3 žoge. Na drugih tekmah je organizator dolžan  pripraviti trdi žoge primerne kakovosti. Če ni predpisanega števila žog je pomembno, da je na voljo vsaj ena, tako da se tekma lahko odigra. To vrsto pomanjkljivosti organizatorja tekme pa je potrebno prijaviti ustreznemu nogometnemu organu.

Postopek pri osmih žogah
Pri osmih ustrezno kvalitetnih žogah ni potrebno posebno dovoljenje sodnika za hitro zamenjavo žoge saj se smatra, da je dovoljenje za zamenjavo dal že vnaprej , saj gre za čim manj izgube časa. Temu primerno morajo biti razporejene žoge ob igrišču in sicer po dve ob vsaki vzdolžni črti (ustrezno oddaljene) ter po dve za vsakimi vrati. Takoj ko žoga preide prečno ali vzdolžno črto, mora pobiralec žog izvajalcu vreči novo žogo, razen če je prva takoj dostopna za igro.

Postopek ob nepravilni žogi
Če med igro žoga poči, spusti zrak oziroma spremeni obliko, je potrebno igro takoj prekiniti, žogo zamenjati, ter igro nadaljevati z novo žogo. Izvede se sodniški met na mestu, kjer je žoga postala neuporabna. Če se to zgodi v vratarjevem prostoru, sodnik spušča žogo na črti vratarjevega prostora. Če pa se žoga poškoduje ob prekinitvi (začetni udarec, udarec od vrat iz kota, prosti udarec, kazenski udarec ali vmetavanje) se igra ustrezno nadaljuje z novo žogo. Neposredno pri udarcu za nadaljevanje igro nadaljujemo z novo žogo in ponovno izvedbo.

Dotik žoge s tretjo osebo
Če žoga med igro na igrišču zadane tretjo osebo (fotografa, pobiralca žog, rezervnega igralca ki ne sodeluje v igri…) sodnik igro prekine, odstrani tretjo osebo in nadaljuje igro s sodniškim metom z mesta, kjer je bila žoga ob prekinitvi. Enak postopek se uporabi, če žoga pride v dotik z živaljo.

Pojav dveh žog na igrišču
Če se na igrišču pojavijo dve žogi naenkrat in pri tem ima ta druga vpliv na igro, bo sodnik igro prekinil in odvečno žogo odstranil z igrišča. Igro bo nadaljeval s sodniškim metom z mesta prave žoge ob prekinitvi, če je v vratarjevem prostoru pa pravokotno na daljši črti vratarjevega prostora najbližje mestu žoge ob prekinitvi. V kolikor pa druga žoga ne vpliva na igro, se tekma prekine, žoga pa se odstrani z igrišča ob prvi prekinitvi igre.

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.