Piramida zdrave prehraneNatisni ta prispevek

prehranjevalna_piramidaPo ugotovitvah nacionalne študije o prehranskih navadah Slovenci zaužijemo za tretjino preveč skupnih maščob (44 odstotkov energijskega vnos, priporočenih je 30 odstotkov) in za  tretjino preveč škodljivih nasičenih živalskih maščob (14.8 namesto priporočenih 10 odstotkov). Za tretjino preredko imamo v prehrani sestavljenih ogljikovih hidratov, torej kruh, testenine riž, kaše in krompir (39.3 odstotke namesto priporočenih 55 do 75 odstotkov). Zlasti skromni smo pri sadju in zelenjavi. Zelenjave ne je 12 odstotkov Slovencev in v povprečju pojemo le en sadež na dan.

Piramida hrane

Za uživanje se priporoča, da se hrana sestavlja iz različnih hranil.Le na takšen način se zagotovi dovolj esencianih snovi, vitaminov  in mineralov. Tako vsebujejo pomaranče veliko vitamina C a so brez vitamina B12, sir pa ima veliko B12 vitamina a nič C. Da se izognemo tem napakam sestavljamo jedilnik po priporočilu, ki ga nudi piramida zdrave hrane.

Ne glede na to, da je piramida zdrave hrane umeten model, je osnovana na praktičnih izkušnjah nekaterih poznanih prehrambenih navadah, ki so se skozi stoletja dokazale, da so varovalne. Na teh osnovah so pripravljene tudi različne piramide zdrave hrane. Tako je poznana piramida zdrave hrane za področje Mediterana – Mediteranska dieta, Mehike, Japonske, a tudi za posamezna druga področja in celo države. Potreba po takšnem pristopu se je pokazala, ko so se v piramido zdrave hrane, vključevale tudi tradicionalne vrednote prehranjevanja posameznih kulturnih področij. Zaradi zelo različnih zahtev in pristopov k prehrani, pa  se priporočajo tudi  drugačne piramide prehrane. Pomembna je piramida zdrave hrane, ki je pripravljena za odraščajoče otroke, prav tako kot je pomembna piramida za starostnike. Tudi piramida prehrane za vegetarijance olajša marsikatero dilemo.

Osnova
Piramida pokaže že ob bežnem pogledu, da osnovo zdrave prehrane tvorijo polnovredna žita, sadje in zelenjava. Omogoča izbiro hrane med petimi osnovnimi skupinami: polnovredna žita, sadje, zelenjava, beljakovine in maščobe. Pomembno je tudi število, sestava in količina posameznega dnevnega obroka. Zrna, sadje in zelenjava vsebujejo veliko  pomembnih a različnih snovi, imajo pa malo kalorij. Hrana , ki vsebuje veliko sladkorjev in maščob pa je kalorična  vendar ima pogosto zelo malo vitaminov, mineralov in balastnih snovi.Ljudje, ki ne porabijo veliko kalorij, morajo izbirati hrano zelo previdno in natančno. Izbirati morajo predvsem hrano, ki vsebuje veliko esencialnih snovi in vlaknin, a malo kalorij.

vir: http://www.zdravahrana.net/

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.