Pravilo 4 – oprema igralcevNatisni ta prispevek

slikaVsi igralci imajo opremo ki mora biti v skladu z določenimi karakteristikami. Oprema igralcev služi za lažje medsebojno sodelovanje ter sporazumevanje med igro in za lažje prepoznavanje oziroma ukrepanje s strani sodnikov. Več o opremi igralcev si preberite v spodnjem sestavku.

Obvezna oprema igralcev
Obvezno oprema igralcev je sestavljena iz: majice, hlačk, dokolenk, ščitnikov in obutev. Sodnikova naloga je, da s pomočnikom ali četrtim sodnikom pregleda opremo igralcev pred in med tekmo.

Oprema vratarja
Vratarjeva oprema mora biti drugačne barve od (so)igralcev in sodnikov. Poleg obvezne opreme lahko ima vratar, če mu predhodno to sodnik dovoli, tudi kapo z mehkim senčnikom, rokavice iz mehkega naravnega ali umetnega usnja, gume ali tekstila ter spodnji del trenerke (če sodnik meni da je opravičljivo glede na mraz oziroma stanje igrišča).

Oštevilčenje igralcev
Po določbah Nogometne zvez Slovenije morajo biti majice moštva enake barve razen vratarjeve, ki se mora od ostalih razlikovati. majice morajo biti oštevilčene s številkami od 1 do 18, razen če pristojni organ pri  Nogometni zvezi Slovenije ne odloči drugače (1.SNL). Številke na majicah morajo biti visoke najmanj 25 cm in dobro vidne.

Postopek pri enaki ali podobni barvi opreme nasprotnih moštev
Če se ugotovi, da imajo nasprotniki enake ali podobne barve majic mora majice zamenjati domačin, razen v primeru, ko moštva pred pričetkom tekmovanja prijavijo pristojni nogometni zvezi klubske barve in v njej domačin želi tudi nastopati. V tem primeru mora majice zamenjati gostujoča ekipa, domačin pa mu je na prošnjo dolžan tudi nuditi majice v drugi barvi.

Nošenje termo hlačk oziroma hlačnih nogavic ter rokavic
Igralcem je dovoljeno nositi tudi tako imenovane termo ali kolesarske hlačke vendar pod pogojem, da segajo samo do kolen in da so takšne barve, kot so hlačke moštva oziroma barve ki na hlačkah prevladuje. Sodnike ne sme dovoliti da igralci nosijo tovrstne hlačke drugačne barve. V zelo hladnem vremenu lahko sodnik dovoli nositi igralcem hlačne nogavice (hulahopke) a le pod pogojem, da jih nosijo vsi igralci enega moštva in da so enotne barve. V zelo hladnem vremenu lahko sodnik dovoli nositi igralcem tudi mehke rokavice.

Postopek pri nepravilni opremi
Sodnik je dolžan pred tekmo pregledati opremo igralcev da se lahko pravočasno odpravijo pomanjkljivosti . Če sodnik med igro ugotovi da oprema igralca ni v skladu s tem pravilom, ga je dolžan ob prvi prekinitvi napotiti izven igrišča da si opremo uredi, v kolikor igralec do tedaj tega še ni storil. sodnik zaradi nepravilne opreme igralca igre ne sme prekiniti. Izjemoma lahko igro prekine, če bi bila oprema nevarna za nasprotnika ali igralca samega. Igra se nato nadaljuje s sodniškim metom (igralec ki je izgubil čevelj lahko obetavno akcijo konča).Igralec ki je bil poslan z igrišča da si ustrezno popravi opremo se lahko vrne na igrišče potem, ko se je sodnik prepričal da je oprema urejena. Če bi se tak igralec na igrišče vrnil drugače sodnik (ob upoštevanju izrazite priložnosti) prekine igro. Če sodnik vstop igralca opazi takoj, ga opomni (rumeni karton), mu pregleda oprema in igro nadaljuje. V kolikor bi nepravilen vstop igralca opazil kasneje med igro, bo igralca opomnil ob prvi prekinitvi igre, hkrati pa mu pregledal tudi opremo. Če igralce sam namenoma naredi opremo nepravilno (npr. če odvrže ščitnik, čevelj…) bo sodnik (ob upoštevanju izrazite priložnosti) prekinil igro zaradi nešportne igre (ne zaradi nepravilne opreme) in ga obvezno opomnil. Nato bo sodnik igro nadaljeval z indirektnim udarcem z mesta nešportnega dogodka. V koliko igre ne bi prekinil zaradi upoštevanja izrazite priložnosti, igralca opomni ob prvi prekinitvi ter ga napoti izven igrišča, da si uredi opremo.

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.