Poškodbe meniskusovNatisni ta prispevek

pomoc_igralcuMeniskusi so hrustančno – vezivne ploščice v kolenskem sklepu. Obstajata dva meniskusa (lateralni in medialni). Meniskus je na robu priraščen na sklepno ovojnico, od koder se tudi prekrvavljuje. Pri gibanju kolena meniskusi potujejo nazaj in naprej. Poškodba meniskusov nastane navadno pri tipičnih gibih. Za poškodbo medialnega meniskusa je tako tipični gib fleksija kolena z rotacijo goleni navzven, ob hkratno abdukciji goleni. Pogostejše so poškodbe medialnega meniskusa (4-10:1 v razmerju od lateralnega), ki je manj gibljiv. Poškodba meniska nastopi hitreje, če je meniskus zaradi prehodnih preobremenitev že degenerativno spremenjen. Nogomet, smučanje in atletika so športi, kjer se meniskusi najpogosteje poškodujejo. Meniskus je lahko poškodovan sam, ali pa je pridružena še poškodba mehkih delov (ligamenti, sklepna ovojnica).

Znaki:

 • koleno »zablokira« v semifleksiji
 • bolečina na pritisk v predelu sklepne špranje, na strani poškodbe meniskusa
 • bolečina pri aktivnem ali pasivnem gibanju v kolenu pri obremenitvi
 • tekočina v kolenu (sinovialna tekočina ali kri)

Zdravljenje:
V primeru akutne poškodbe meniskusa ali suma nanjo velja poskusiti s konservativnim zdravljenjem (8 dni mirovanja v razbremenjenem položaju kolena).

Včasih je potrebna manualna sprostitev »zaskočenega« meniskusa v anesteziji.

Počitku sledijo kinezioterapija in balneoterpija. Nesposobnost za šport lahko traja tudi 3 mesece.

slikaKer se meniskus slabo regenirara, je skoraj vedno potrebna operacija. Vzroki zanjo so ponavljajoče se bolečine, »zaskoki« kolena, pojav atrofije mišic ali ponavljajoče se nabiranje tekočine v kolenu. Operacija se opravi s pomočjo artroskopije. Odstrani se odtrgani del meniskusa. Če je le mogoče, se meniskus zašije (počeni meniskus ob kapsuli). Bolnik lahko s palicami vstane že prvi dan po operaciji (ne obremenjuje noge). S športnim treningom lahko športnik začne že po enem mesecu, športno popolnoma usposobljen pa je po treh mesecih. V primeru da okvara prizadene le meniskus, je sposobnost za šport po operaciji navadno popolna.

Nevarnost:
Glavno nevarnost predstavlja prezgodnja degeneracija s posledično artrozo. Ta je lahko posledica okvare meniskusa. ki ga ne zdravimo, kot tudi posledica odstranitve celega meniskusa. Zato se priporoča zgodnja operacija meniskusa, ob čim manjšem odstranjevanju le-tega (če je le mogoče zašitje in odstranitev odtrganih delov). Artroza se navadno pojavi 5-10 let po poškodbi ali odstranitvi meniskusa.

vir: Športna traumatologija, skripta za študente FŠ

2 komentarjev na “Poškodbe meniskusov”

 1. Matjaz je rekel/-la:

  Lp
  Star sem 22let in treniram nogomet imel pa sem operiram miniskus vendar pa sedaj ko igram me zacne boleti ko koleno obrnem levo ali desno ob podaji zacutim bolecino zanima pa me ali bi si morda z tekam in sobnim kolesom toliko ojacal koleno da te bolecine ne bojo vec prisotne

  • admin je rekel/-la:

   Mislim da je to bolj vprašanje za zdravnika oziroma fizioterapevta… Sam imam zelo dobre izkušnje s Centrom športne medicine v Velenju. Obrnite se na strokovnjake s področja zdravja ne s področja treninga. Skupaj s trenerjem in specialisti bi nato bilo dobro predpisati nadalnje treninge…

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.