Poškodbe sklepnih vezi – ligamentovNatisni ta prispevek

slikaLigamenti predstavljajo statične stabilizatorje sklepa (dinamične predstavlja muskulatura). Nahajajo se zunaj sklepne ovojnice (stranski) ali znotraj sklepa (križni ligamenti v kolenu). Poškodbe ligamentov srečamo predvsem pri zvinih druge in tretje stopnje ter pri izpahih.

Znaki:

  • občutek premika v sklepu ali celo »poka« pri poškodbi
  • z iztegnjenim kolenom športnik lahko celo hodi (aktivirani dinamični stabilizatorji – mišice)
  • v semifleksiji kolena (upognjenje) se pokaže njegova nestabilnost (dinamični stabilizatorji sklepa popuste)
  • navadno je prisotna tudi oteklina sklepa z izlivom vanj (kri ali tekočina), ker je navadno prizadeta tudi sklepna ovojnica

Diagnostiko poleg kliničnih znakov dopolnjujejo tudi določeni »manevri«, ki potrdijo ali izključijo sum na poškodbo ligamentov. Zanesljivo diagnozo omogočajo rentgenski posnetki (dinamični), artrografija (rentgenski prikaz notranjosti sklepa po predhodnem vbrizganju kontrastnega sredstva v sklep) in artroskopija (direktni vpogled v sklep z artoskopom).

Zdravljenje:
Pri delni raztrganini ligementa je zdravljenje navadno konzervativno z imobilizacijo v mavcu, ki traja od 4 do 8 tednov (glede na težo poškodbe in lokacijo).

Pri popolnih raztrganinah ligamentov pa je potrebno operativno zdravljenje (zašitje, plastika). Poseg je najuspešnejši, če je narejen čimprej po poškodbi (v 24 urah), vendar je dokončna diagnoza redko postavljena tako hitro.

Plastična operacija ligamentov (tako stranskih kot križnih) je pri športniku nujna pri nestabilnosti kolena. Rehabilitacija po teh operacijah se je v zadnjem času izrazito skrajšala.

vir: Športna traumatologija, skripta za študente FŠ

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.