Športna masažaNatisni ta prispevek

Kaj je športna masaža in kdo je športni maser? Pojma športne masaže in maserja ni mogoče na kratko razložiti. Večina si predstavlja, da gre le za enega izmed načinov masaže, ki se ga vsakdo brez težav nauči in ga izvaja, ker bo masiral mlade, močne, utrjene ljudi, za katere bodo vsi in vsakršni prijemi dobri in koristni. Škoditi najverjetneje ne bo mogel, ker ima opraviti z zdravimi ljudmi. Seveda ne velja pravilo, da so vsi športniki – (rekreativci) zdravi in pravilno trenirani.

Tudi, če bi bili, so športniki – rekreativci za razliko od navadnih uporabnikov ročnih tehnik, ki jih z masažo največkrat hitro zadovoljimo in so maserju na koncu zelo hvaležni za mehansko terapijo, le težko zadovoljni z masažo in maserjem, še posebej, če so doseženi rezultati slabi. Športniki oz rekreativci so danes že zelo izobraženi  v tej smeri in zahtevajo ter pričakujejo vedno več za dosego svojih ciljev. Znano je, da se (športne) masaže ne da naučiti v kratkem času ali samo iz knjige. Potrebno je veliko znanja in predvsem dolga praksa.
Načelo velikih športnih maserjev je, da s čimmanj masažnimi prijemi čim bolje opravijo masažo. Le strokovno dobro podkovan in osebno pošten človek, ki je tudi dober psiholog, je lahko dober športni maser, hkrati pa zelo cenjen in spoštovan, če se zaveda svojih dolžnosti in svoje delo opravlja vestno, z ljubeznijo in požrtvovalnostjo.

Namen športne masaže je, da s primerno predhodno pripravo in obdelavo mišic izboljšamo telesno zmogljivost športnika ter , da se mu poveča splošno dobro počutje.

Športno masažo delimo na:

  • masaža pri treningu
  • masaža pri tekmovanju
  • vmesna masaža
  • masaža za počitek

Masaža pri treningu
Ta se izvaja kot predhodna priprava za trening, posebno takrat, ko je športnik – rekreativec v začetnem obdobju treninga ali v kondicijskem treningu in potrebujejo mišice, vezivna tkiva in koža močnejše impulze za presnovo. Pri treningu masiramo bolj trdo in močno, pozneje pa v skladu s stanjem treniranosti.

Masaža pri tekmovanju
Imenujemo jo tudi pripravljalna masaža. Služi pripravi za tekmovanje, torej za vrhunske uspehe. V splošnem jo moramo izvajati zelo previdno, mehko, paziti moramo, da omehčamo in rahlo raztezamo mišice, pri čemer se moramo ves čas ozirati na ugoden psihični vpliv na tekmovalca, kar je zelo važno. Zato je potrebno se posebej pri tej masaži v največji meri upoštevati subjektivne posebnosti masiranega. Uporablja se tudi kot samo delna masaža.

Vmesna masaža
Ta vrsta masaže ne predstavlja nikakršne posebne oblike ali skupine. Uporabljamo jo med specialno vadbo in pred začetki treninga ali tekmovanja in je zato zelo koristna ravno za »trde« športe, ker ne mehča samo trdih mišic, temveč odstranjuje že nabrane vmesne in končne presnovke. Tudi ta masaža mora biti mehka in previdna, zato se moramo izogibati vseh trših prijemov.

Masaža za počitek
Po velikih naporih na treningu ali tekmovanju dosežemo s to masažo hitro regeneracijo in odstranitev odpadnih produktov, hkrati pa sprostitev utrujenih mišic. Koristi tudi k hitrejši normalizaciji v prekrvavitvi mišic in zmanjšanju posledic prevelikega napora, z njo pa lahko preprečimo tudi kakšen »muskelfieber«. Tudi ta masaža zaradi prav posebne občutljivosti in bolečih utrujenih mišic ne sme biti pretrda. Najprimerneje jo je izvajati takoj po tekmovanju oz treningu.

Če nekoliko strnem zgoraj navedena dejstva okoli (športne) masaže, bi rekel sledeče.

Dandanes je znano ljudem tudi že širše, da se masaža ne uporablja samo v lepotne namene ali da jo koristijo samo tisti, ki imajo dovolj denarja, danes je jasno, da je masaža nepogrešljiv del v našem življenju. Vseeno, če se ali če se ne ukvarjamo s športom, ravno tako nas boli vrat ali hrbet in prav masaža je tista, ki nam v prvi vrsti najbolj koristi.
Življenjski slog in upoštevanje dejstev, da moramo za svoje telo sami nekaj narediti je najpomembnejše spoznanje, ki nam lahko prinaša dobro počutje.
Šport brez masaže danes ne obstaja več, zato je prav to glavno spoznanje, da masaža koristi in pomaga tako pri poškodbah, bolečinah, zvinih, slabemu počutju, utrujenosti itd, kot tudi v preventivne namene, kjer nas maserji – terapevti učijo kako skrbeti, da se nam ne bi dogajale nepotrebne nevšečnosti.
Tisti, ki masažo koristijo tudi v preventivne namene je dokazano, da imajo manj poškodb in težav s svojim telesom in sposobnostjo. Tudi poškodbe in telesne okvare se odpravljajo in zdravijo sproti in se hitreje celijo. Pogostost obiska masažnega salone je odvisna od vsakega posameznika in je težko natančno določiti kolikokrat naj bi se masirali. Ob obisku pri maserju vam bo le on znal svetovati kolikokrat in kako pogosto je smiselno obiskovati masažo, glede na vaše telesno stanje in aktivnost.

Sam osebno poznam veliko rekreativcev, ki so ves čas poškodovani in hkrati veliko profesionalnih športnikov, ki nimajo načeloma nobenih (resnih) težav, kar samo potrjuje dejstvo, da eni pravilno trenirajo, se prehranjujejo, skrbijo za preventivo, počivajo itd, tisti drugi pa teh dejstev ne upoštevajo.

Boštjan Ahačič

STUDIO ENERGIJA, Boštjan Ahačič s.p., Zdešarjeva 24, 1260 Ljubljana
telefon: 386 1 5283 433
mobilni telefon: 386 41 796 846
e-pošta: info@studioenergija.com
splet: www.studioenergija.com

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.