Sistem igre mlajših selekcij (do vključno selekcije U12)Natisni ta prispevek

Obliko kako so igralci razporejeni na igrišču, na katerem delu igrišča delujejo in kako se gibljejo imenujemo sistem. Sistem odreja igralcem njihove splošne naloge. Število igralcev je odvisno od starostne stopnje in v zvezi s tem od telesnih sposobnosti ter tehnično-taktičnega znanja. V tem prispevku se bomo osredotočili na mlajše selekcije, kjer je v igri šest igralcev in vratar.

Sodobne zahteve sistema igre so:

  • da je enostaven;
  • da razporedite igralcem omogoča enako pomoč v obrambi in napadu;
  • da zagotavlja enakomerno obremenitev igralcev in da omogoča zbiranje igralcev na najvažnejših mestih (pri zaključnih akcijah v napadu, pri branjenju v obrambni coni); in
  • da omogoča najhitrejši prehod iz obrambe v napad in obratno

Čeprav je pri igri mlajših selekcij opaziti dosti drugačnih postavite in taktičnih zamisli, pri mlajših selekcija prevladujeta sistema igre 1-1-2-1-2 (slika levo) oziroma 1-3-3 (slika desno). Pri tem velja poudariti da sta si sistema po poimenovanju igralcev zelo podobna, razlikujeta se zgolj po postavitvi srednjih dveh igralcev ki sta pri prvem sistemu postavljena malce bolj proti svojim vratom.

Legenda:
V – vratar
LB – levi branilec
SB – srednji branilec
DB – desni branilec
LN – levi napadalec
ZI – zvezni igralec
DN – desni napadalec

Če lahko pri sistemu igre 1-1-2-1-2 (slika levo) lahko potegnemo vzporednico s sistemom igre 1-3-5-2 in rečemo da je pri obeh sistemih skupen prosti srednji branilec oziroma tako imenovani libero, lahko pri sistemu 1-3-3 (slika desno) potegnemo vzporednico s sistemom igre 1-4-4-2 (prispevek o tem sistemu si lahko preberete tukaj) in rečemo da je pri obeh sistemih skupno branjenje z branilci v vrsti.

Prav je sicer da nogometaši poznajo oba sistema ter naloge na posameznem igralnem mestu v določenem sistemu. In če se trenerji radi primerjamo z evropsko nogometno razvitimi državami je prav, da začnemo že pri (naj)mlajših selekcijah z uvajanjem modernega sistema igranja in sicer v starejših in članskih ekipah s štirimi branilci v ravni vrsti, v mlajših selekcijah pa s tremi branilci v ravni vrsti.

En komentar na “Sistem igre mlajših selekcij (do vključno selekcije U12)”

  1. [...] Posted on december 4, 2010 by bostjankuzman1 Povzetek članka objavljenega na: http://www.nogometni-trener.com/2010/11/sistem-igre-mlajsih-selekcij-do-vkljucno-selekcije-u12/ Čeprav je pri igri mlajših selekcij opaziti dosti drugačnih postavite in taktičnih zamisli, pri [...]

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.