Umrl trener Wiel CoerverNatisni ta prispevek

Po dolgi bolezni je v 87. letu v Kerkradeju na Nizozemskem umrl priznani nizozemski nogometni trener Wiel Coerver. Njegove zasluge niso povezane le s športnimi uspehi – kot igralec je bil nizozemski prvak leta 1956 z Rodo in kot trener zmagovalec pokala Uefe s Feyenoordom leta 1973 – ampak je bil tudi izvrsten pedagog.

V času njegove dolgoletne trenerske poti je leta 1975 ustvaril, po težavah in operaciji na srcu, posebno metodologijo treninga, imenovano po njem. Sam se je temu nazivu izogibal, saj je trdil, da so vrhunski igralci in njihovo gibalno znanje v prostoru omogočili, da je ustvaril edinstveno didaktiko nogometne vadbe.

Coerver je večkrat obiskal tudi Slovenijo. Slovenska trenerska organizacija je leta 2007 organizirala seminar v Ljubljani in leta 2008 na Goriškem. Posledica njegovega obiska je tudi slovenski prevod njegovega zadnjega dela Čarobni nogomet, ki je izšlo na štirih DVD-jih. Za prevod je poskrbel Dario Frandolič, ki je bil tudi njegov sodelavec in asistent.

Tekst: STA
Foto: Dario Frandolič

Vir: http://www.nzs.si/

Napiši komentar

Ta stran uporablja Gravatar: Če želiš lastno sliko, se z istim elektronskim naslovom prijavi na http://www.gravatar.com in bo slika prikazana tukaj.